Elrajtolt a túrabajnokság

2011. május 18. szerda 07:30
Megtekintve: 989
Minden várakozást felülmúlt az Országos Magyar Vízitúra Bajnokság első fordulója Kiskunlacházán, a versenyre rengeteg nevezés érkezett. 94 hajóegység, 226 versenyzője vágott neki a 30 kilométeres távnak.

Ismét kezdetét vette a száguldó cirkusz, csak éppen most nem a Forma1-ről kell beszélnünk, hanem az Országos Magyar Vízitúra Bajnokságról. Idén a Magyar Kajak Kenu Szövetség által egyeztetve öt hivatalos fordulóban mérhetik össze erejüket a versenyzők. Az első forduló idén a hét sziget kajak-kenu maraton volt, ami Kiskunlacházán, a Kis Dunán került megrendezésre május 14.-én.

Lacháza ezelőtt még sohasem rendezett fordulót, így nem kis kihívás állt az ottani szervezők útjába. A feladat az volt, hogy a tavaly már versenyt rendezett helyszínekhez felnőve színvonalas, jó, szórakoztató és nem utolsó sorban jól megszervezett verseny bonyolítsanak le.
A rajt szombaton, a kiskunlacházi szabad strandról indult reggel tíz órakor. Ezen a napon az égiek is megkegyelmeztek, ugyanis kiváló, evezésre alkalmas időt biztosítottak a rajthoz állóknak.

A versenyen 94 hajóegység nevezett be és 226 versenyző vett részt. Ez minden várakozást felül múlt. A rengeteg versenyzőn és rajthoz álló hajóegységen még maguk a szervezők is meglepődtek, de nagyon örültek, hogy a legelső kajak-kenu maraton iránt ilyen komoly volt az érdeklődés.

A verseny tehát sikeresen elrajtolt délelőtt, rendőrsziréna szóra, amit hírtelenjében kellett módosítani, mivel az eredeti terv az volt, hogy ágyúszóra indul majd a rajt, de az ágyút nem sikerült végül megszerezni a szervezőknek, így kénytelenek voltak befogni egy rendőrautót.
A indulásnál rögtön nagy volt már a helyezkedés, mindenki kereste a megfelelő helyét, hol tudja jobban elkapni a rajtot. Szerencse hogy a Kis Duna elég széles volt ahhoz, hogy ne forduljon már az elején nagy tolakodásba és lökdösődésbe a verseny, de még így is 4-5 sorban kellett felsorakozni a versenyzőknek. Elől a kajakosok indultak, közvetlen mögöttük a kenusok.

A verseny elrajtolása után a tapasztaltabb és a túrabajnokságban komoly esélyesnek számító fél-profi egységek rögtön az élre törtek és elkezdtek egymással viaskodni. Nagyon nagy volt a tempó a 30 km-s szakaszon. A versenyt nehezítette (vagy éppen könnyítette) hogy három helyszínen ki kellett szállni a hajóból és 50m-t futni, majd újra vissza kellett ülni a hajóba és folytatni a versenyt. Ez a három helyszín Szigetbecse, Ráckeve és Szigetszentmárton volt, valamint volt egy 20 perces pihenő a verseny rajt-céljánál a lacházi szabad strandon.

Röviden a verseny táv: Rajt a kiskunlacházi Szabad strandon lefelé egészen a Szigetbecsei strandig, ott 50m futás rajtszám bemondása majd vissza a hajóba és evezni tovább. Az első futás után felfele vették az irányt a versenyzők. A Ráckevei strandon ismételten ki kellett szállni és futni 50m-t majd beszállni a hajóba és felfele evezni egészen a rajt helyéig a kiskunlacházi szabad strandig, ott volt egy kötelező 20 perces pihenő.
A pihenő után tovább felfele kellett menni és meg kellett kerülni az Áporkai Szigetet. Utána újra lefelé vették az irányt a résztvevők. Ki kellett szállni a negyedik helyszínen is Szigetszentmártonba ahol ismételten 50m-t kellett futni, utoljára. Ezek után már csak a célba érkezés volt hátra, azaz a kiskunlacházi szabad strandi befutó.
Szépen sorban érkeztek meg a versenyzők…

Az utolsó beérkezett versenyző után, a szervezők megkezdték az eredmények kihirdetését.

A kiskunlacházi versenyt nagyon sok cég támogatta és a környékből rengeteg felajánlások érkeztek, még a helyi önkormányzatoktól is.
Színvonalas eredményhirdetés volt. Volt, aki alig tudott lejönni a pódiumról olyan sok ajándékot kapott.
Összegezve az első versenyt, nagyon színvonalasra, precízre sikeredett és magasra tették a szervezők a mércét a következő négy forduló rendezőinek.

Az OTB második fordulója Szanazugban lesz június 4.-én.
Várunk oda is minden kedves érdeklődőt, versenyzőt, nézőt egyaránt.

Forrás: magyar-vizitura.hu, Sándor Dániel

Kategóriák: 2011Túra

Hasonló hírek:

Toboroz a HungaroRaft! (2014.04.01. 09:05)
120 hajó a 7 Szigeten (2013.07.23. 11:19)

« Vissza a főoldalra «