Csúcsra járatott hétvége

Elképesztően zsúfolt hétvége mögött állunk, pedig a válogatók időszaka még el sem kezdődött. Persze az év ezen időszakában főként az utánpótlásé a főszerep és így volt ez most is. Az Újpesti-öbölben soha nem látott, több mint 800 indulóval került sor a jubileumi A-Híd Kupa, Öbölkör Bajnokságra. Kaposváron a Vígh Sándor Emlékversennyel indult az év, Békésen pedig rekord létszámmal rendezték meg a Békési Teljesítmény Kört. Voltak még vízi felmérők és zajlanak a kölyöktáborok is. És ez még mindig csak a kezdet…

Rekordszámú versenyzővel indították el az A-Híd Kupát szombaton az Újpesti-öbölnél. Összesen 43 tagszervezetből, 857 nevezés érkezett az egyébként is roppant népszerű eseményre, amely komoly mérföldkőhöz érkezett: idén már 30 éves a KSI és az Építők által szervezett hagyományos verseny.

„Ez egy tradicionális tavaszkezdő verseny a kajak-kenu sportban – emelte ki a helyszínen Tóth Dávid, a Wichmann Tamás RA menedzsere. – Ilyenkor az ország minden szegletéből érkeznek a klubok, és az idei évben rekordszámú nevezést könyvelhettünk el. Tavaly még csak 771 fővel indítottuk el a versenynapot, most több, mint 850-en itt álltak rajthoz. Nagyon sokan voltak, hála Istennek szuper időnk volt, abszolút jól lement a verseny. A korábbi évekhez hasonlóan most is volt külföldi csapat, most Szlovákiából érkezett egy különítmény 20-25 fővel.”

A legfiatalabb korosztálynak, tehát az U8-U9-es korcsoportnak indián kenuban kellett játékos feladatokat teljesíteni, azonban a többi korosztályban egységesen két kilométer volt a táv. Az A-Híd kupát végül az U13-as K-1 kategóriájában versenyző Fosztó Boldizsár vitte el.

Vasárnap Kaposváron került sor a Vígh Sándor Emlékversenyre. Kadler Viktor, maraton vezetőedző elmondása szerint tökéletes időjárásban, kisebb szellő kíséretében tudtál lebonyolítani a futamokat. A szinte egész napos eseményen 16 tagszervezetből 145 versenyző nevezett. Az éremtáblázat alapján a legjobbnak a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület bizonyult, akik 14 éremmel zárták az eseményt.

A korosztályos számok mellett a felnőtt kajakban is rendeztek maratont. A hölgyeknél a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda, a férfiaknál Péli Zalán teljesítménye is kiemelkedő volt.

„A kaposvári verseny hagyományosan az évkezdést jelenti a hazai porondon. A versenyen az a célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a futószakos versenyszituáció gyakorlására. Az idei évben egy kicsit elmaradt a felnőtt mezőnyben nevezettek száma a korábban megszokottaktól, mert elég sűrű a program és sokan a jövő heti gyorsasági válogatóra mennek. Ez a verseny nem fért bele a felkészülésükbe. Volt, aki nemzetközi versenyen volt múlt hétvégén, de ettől függetlenül a futamokban azok nyertek, akikre a nevezés alapján számítottunk” – vélekedett Kadler Viktor.

A szakember szerint nem lehet nagy következtetéseket levonni Kiszli Vanda és Péli Zalán teljesítményéből, mivel nem volt teljes a mezőnyük, a látottak alapján viszont bizakodóan tekint az idei szezonra.

„Szervezésre nagyon jó volt, viszonylag sok néző is kilátogatott ebben a jó időben. A gyerekversenyek is jól sikerültek, így összegezve pedig azt mondhatom, hogy kiváló eseményt zártunk a mai napon” – zárta meglátásait a Vígh Sándor Emlékversenyről Kadler Viktor.

Folyamatosan zajlanak a regionális akadémiák kölyök vízi felmérői is. Kajak szakágban régiónként, kenuban pedig országos szinten tartanak egy felmérőt az U13-U14-es korosztályoknak.

„Ezeket a felmérőket a Kajak-Kenu Fejlesztési Modell szerint tartjuk meg. – mondta Sík Márton a Vajda Attila RA menedzsere. – Kölyök korosztályban már hatodik éve rendezzük meg ezt a tesztet. A lényege, hogy az U14-es korosztály számára van egy 2000 méteres, illetve egy külön hosszú evezés, míg az U13-asoknak csak az utóbbi. A fiataloknak ugyanúgy nevezniük kell, mint bármely versenyre, majd miután lemennek az időremenések egy úgynevezett 107%-os szabály szerint értékeljük az időket. Ez azt jelenti, hogy átlagoljuk a legjobb hat versenyző idejét és aki ennek az időnek a 107%-án belül teljesít, megkapja az aranyjelzést.”

A Wichmann Tamás RA kajakos felmérőjét már korábban megtartották, ezen a hétvégén a Kökény Roland RA Tiszafüreden, a Csay Renáta RA Győrben, a Vajda Attila RA pedig Békésen folytatta a sort, sőt a kenusok országos felmérőjét is ugyanezen a napon tartották Csepelen. Sík Márton hozzátette, régiónként mintegy 50-80 tehetség vesz részt ezeken a felmérőkön.

A Békési Kajak-Kenu Club egyébként vasárnap immár harmadik alkalommal rendezte meg a Békési Teljesítmény Kört. A nevezéseket tekintve új rekord született, 234-en vágtak neki a 14 kilométeres körnek és csodálták meg a Körös ottani szakaszát körülvevő mesés környezetet.

„Igazán jó hangulatú volt esemény volt ismét, amely során a Kettős-Körösön és annak különböző holtágain eveznek a résztvevők. A Kettős-Körösről rajtolnak, ami után van 6-8 átemelési pont, itt nagyjából 20-50 méteres sétáló szakaszok vannak. Nagyon hangulatos az egész túra, hasonlít a Szigetközhöz. A felnőttektől kezdve korosztályonként indítottunk csoportokat. Bár ez nem verseny, volt chip-es időmérés, így mindenki láthatta mennyi idő alatt teljesítette a kört. A gyerekeket sem gátoljuk abban, hogy egymással kicsit csatázzanak, sőt nagyon jó nézni, ahogy kanyarodnak és közben előzgetik egymást.” – fogalmazott Sík Márton.

Maradva a viharsarki városban, szerdától vasárnapig ugyancsak Békésen zajlott a Vajda Attila RA kajakos kölyöktábora is. Sík Márton ennek kapcsán kiemelte, a régió 27 versenyzője napi két, illetve három edzést abszolvált, három edző irányításával és persze a tábor része volt a vízi felmérő és a Békési Teljesítmény Kör is. Ugyancsak kajakos kölyökválogatott tábort tart a napokban Tiszafüreden a Kökény Roland RA, Kimlén pedig a Csay Renáta RA. Csepelen zajlik a Gyulay Zsolt RA kölyöktábora, illetve az országos kenus összetartás is.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók